Φωτοβολταϊκά πάνελ - επιλογές τοποθέτησής τους | Fotisti kosmos
Levý banner
Pravý banner
Μενού


0 0,00
Αγοράστε 70 περισσότερα και λάβετε ΔΩΡΕΑΝ αποστολή .
Κατηγορία

Φωτοβολταϊκά πάνελ - επιλογές τοποθέτησής τους

Νέα και ανακοινώσεις

Ζωή

Η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πάνελ επηρεάζει σημαντικά την απόδοσή τους. Ευτυχώς ,υπάρχουν όμως πολλές επιλογές για την εγκατάσταση τους.

Στα πρόσφατα άρθρα μας σχετικά με τα φωτοβολταϊκά πάνελ γράψαμε για τα βασικά χαρακτηριστικά τους, και στη συνέχεια εξηγήσαμε τις διαφορές μεταξύ των μονοκρυσταλλικών και πολυκρυσταλλικών τύπων.  Σήμερα, θα εξετάσουμε άλλα θεμελιώδη ζητήματα σχετικά με τα φωτοβολταϊκά πάνελ, και αυτό είναι η δυνατότητα τοποθέτησής τους σε σπίτια, πολυκατοικίες ή κοντά σε αυτά.

Στέγη

Η πιο συνηθισμένη και ταυτόχρονα πολύ λειτουργική λύση είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ σε στέγη. Για μια τέτοια εγκατάσταση, δύο σημαντικές παράμετροι παίζουν ρόλο για την υψηλότερη δυνατή απόδοση: ο προσανατολισμός των πάνελ στα σημεία των οριζόντων (η καλύτερη λύση για την υψηλότερη απόδοση είναι με κατεύθυνση προς το νότο) και η κλίση της στέγης.


Γενικά, το πάνελ πρέπει να εκτίθεται όσο το δυνατόν πιο κάθετα στο φως του ήλιου. Η ιδανική επιλογή είναι μια νότια προσανατολισμένη στέγη με κλίση μεταξύ 25 και 38 μοιρών. Επίσης, οι απώλειες στην παραγωγή είναι ελάχιστες σε κλίση με έως και περίπου 60 μοίρες. Μια εναλλακτική λύση στη νότια πλευρά είναι ο προσανατολισμός του φωτοβολταϊκού προς τα νοτιοανατολικά ή νοτιοδυτικά. Ωστόσο, με αυτές τις παραλλαγές, σε σύγκριση με τη νότια, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη μια απώλεια απόδοσης, η οποία κυμαίνεται από περίπου 5 έως 10 τοις εκατό. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να εγκαταστήσετε τα πάνελ με δυτική ή ανατολική κατεύθυνση, η απώλεια στη δυνητική τους απόδοση θα φτάσει το 20% σε σύγκριση με εκείνα με νότιο προσανατολισμό. Είναι δυνατόν να μετριάσετε αυτή τη μείωση με την υπερμεγέθυνση της ισχύος εξόδου, την ταυτόχρονη τοποθέτηση των πάνελ στη δυτική και ανατολική πλευρά ή την ανύψωσή τους προς τα νότια. Αποφύγετε τον βορρά σε όλες τις μορφές του (βόρεια, βορειοδυτικά, βορειοανατολικά) κατά την επιλογή των βασικών θέσεων.


Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάνελ ποικίλλει μεταξύ λοξών (σέλλα) και επίπεδων τύπων στέγης. Για τις πλάγιες στέγες, μπορούν να εγκατασταθούν τόσο πάνω στην επιφάνεια της στέγης,όσο και αντ' αυτής. Αποφύγετε την οριζόντια εγκατάσταση για τις επίπεδες στέγες - καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει απώλεια ισχύος έως και 10%. Η λύση είναι η χρήση μιας κατασκευής στήριξης στην οποία μπορείτε να τοποθετήσετε τα πάνελ στην επιθυμητή κλίση και κατεύθυνση. Η ανύψωση, και συνεπώς η χρήση της δομής στήριξης, θα πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση, εάν η κλίση της στέγης είναι μικρότερη από 15 μοίρες.


Αν η στέγη σας είναι πραγματικά ιδιόμορφη ή αν η αντοχή της σε φορτίο δεν επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω.

Γκαράζ και μπαλκόνια

Μια άλλη πρόταση είναι η τοποθέτηση των ηλιακών πάνελ στο γκαράζ. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να σκεφτείτε την αισθητική πλευρά. Μια εναλλακτική λύση κατάλληλη ειδικά για πολυκατοικίες είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο μπαλκόνι. Μπορεί να πάρει τη μορφή, για παράδειγμα, μιας τέντας που σκιάζει ευχάριστα το εσωτερικό ενός διαμερίσματος το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, το χειμώνα, όταν ο ήλιος είναι χαμηλότερα, δεν εμποδίζει την είσοδο του φωτός στο σπίτι.


Κτήματα/Χωράφια

Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ σε κτήμα ή κάποιο χωράφι είναι επίσης μια συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους βρίσκεται στη δυνατότητα κατεύθυνσής τους στο καταλληλότερο σημείο του ορίζοντα (νότια), μεγιστοποιώντας έτσι την απόδοσή τους. Ωστόσο, να αναμένετε ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να διανεμηθεί στη θέση-στόχο (το σπίτι). Στις σκληρές επιφάνειες, τα πάνελ μπορούν να τοποθετηθούν ακριβώς πάνω από το έδαφος, ενώ για αυτές με γρασίδι, είναι απαραίτητη η χρήση της κατασκευής στήριξης. Αυτό γίνεται, έτσι ώστε η αυξανόμενη βλάστηση να μην επισκιάζει τα ηλιακά πάνελ - και να προκαλεί απώλειες ισχύος.

Άλλες επιλογές

Αν καμία από τις παραλλαγές δεν είναι κατάλληλη για εσάς, δεν πειράζει. Υπάρχουν και άλλες επιλογές για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πάνελ. Μπορείτε να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα κτίρια κοντά στο σπίτι σας (αχυρώνας, γκαράζ, πέργκολα, υπόστεγο). Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να διανείμετε την ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι σας. Και υπάρχουν ακόμη λιγότερο συνηθισμένες, αλλά εξίσου λειτουργικές εναλλακτικές λύσεις. Μπορούμε να συμπεριλάβουμε την τοποθέτηση πάνελ σε φράχτες ή κιόσκια.

Μια τελευταία συμβουλή: Φροντίστε να μην υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την πορεία του ήλιου προς τα φωτοβολταϊκά σας πάνελ. Βεβαιωθείτε ότι τα κλαδιά, τα δώματα-παράθυρα, τα αλεξικέραυνα, οι καμινάδες ή άλλα αντικείμενα δεν εμποδίζουν τη διέλευση των ακτίνων.

Autor článku:

Ζωή
Ζωή Ειδικός στην εξυπηρέτηση πελατών

H Ζωή δεν ειδικεύεται μόνο στην εξυπηρέτηση πελατών, αλλά είναι ταυτόχρονα και λάτρης των μοντέρνων φωτιστικών με τεχνολογία LED. Στα άρθρα της θα βρείτε συμβουλές για το πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια ή τρόπους για την επιλογή του σωστού λαμπτήρα. Υπάρχoυν επίσης διάφορες υποδείξεις και κόλπα, έτσι ώστε να φωταγωγήσετε τέλεια το σπίτι και τον κήπο σας.

Ρωτήστε ό,τι θέλετε

Ζωή Αλεξίου

Θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε και να λύσετε κάθε τεχνικό πρόβλημα.

2311320445Δευτέρα - Παρασκευή, 7π.μ. - 3:30 μ.μ.

Ρωτήστε

ΣΧΕΤΙΚΑ προϊόντα

Πνευματικά Δικαιώματα © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o., Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώµατο. Πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων. i