Η ενεργειακή ετικέτα επισημαίνει και ταξινομεί τα προϊόντα ανάλογα με τις ενεργειακές τους απαιτήσεις. Με άλλα λόγια, θα σας βοηθήσουμε να φανταστείτε τι κόστος μπορείτε να περιμένετε για κάθε προϊόν. Και επίσης παρακινεί τους κατασκευαστές να δημιουργούν προϊόντα με καλύτερη ποιότητα και προϊόντα που εξοικονομούν περισσότερη ενέργεια.
Τι θα διαβάσετε στην ενεργειακή ετικέτα;
Η τρέχουσα μορφή των ενεργειακών ετικετών είναι πολύ απλή. Στη συσκευασία του προϊόντος, θα βρείτε συνολικά 7 ενεργειακές κλάσεις που διακρίνονται από το χρώμα (από την καλύτερη πράσινη έως τη χειρότερη κόκκινη) και τα γράμματα από το Α έως το G. Το γράμμα Α σημαίνει τη λιγότερο απαιτητική πηγή ενέργειας, ενώ το γράμμα G την πιο απαιτητική. Μπορείτε να μάθετε τη συγκεκριμένη κατηγορία του προϊόντος από το μαύρο βέλος και το λευκό γράμμα στη δεξιά πλευρά της ετικέτας. Η ετικέτα περιέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση σε κιλοβάτ ανά 1 000 ώρες, η οποία είναι μια τιμή που αντιστοιχεί στο μέσο ετήσιο οικιακό φωτισμό. Στις ενεργειακές ετικέτες θα βρείτε επίσης έναν κωδικό QR, μέσω του οποίου μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων προϊόντων (EPREL). Σε αυτήν, θα βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες για το προϊόν.
Σημείωση: Σε έναν ιστότοπο, η ενεργειακή ετικέτα μπορεί να αντικατασταθεί από ένα βασικό ενεργειακό βέλος (θα το βρείτε αμέσως μετά το κλικ στο προϊόν). Το βέλος θα σας ανακατευθύνει στην πιο λεπτομερή ετικέτα του συγκεκριμένου προϊόντος.
Αρχική ταξινόμηση των ενεργειακών ετικετών
Μπορεί να θυμάστε την αρχική ταξινόμηση των ενεργειακών ετικετών με τις κατηγορίες Α+++, Α++ και άλλες. Δεν κάνετε λάθος, η αλλαγή έγινε μόλις πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2021. Όλα τα προϊόντα που κυκλοφόρησαν στην αγορά μετά την 1/5/2021 πρέπει να φέρουν την τρέχουσα μορφή. Και το 2024, θα πρέπει να συναντήσετε μόνο τις νέες ετικέτες.
Γιατί υπάρχει αλλαγή;
Υπήρχαν ορισμένοι λόγοι για την αλλαγή. Κυρίως επειδή τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη έχει οδηγήσει στο να γίνουν όλα τα ηλεκτρικά φωτιστικά, οι συσκευές και οι λαμπτήρες όλο και πιο ενεργειακά αποδοτικοί και οικονομικοί. Οι διαφορές μεταξύ των κλάσεων Α+, Α++ ή Α+++ αναμείχθηκαν εξαιτίας αυτού. Και η σήμανσή τους με τα ίδια γράμματα (με σύμβολα συν) προκάλεσε σύγχυση. Η νέα σήμανση έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα για εμάς τους καταναλωτές, εκτός από τον καλύτερο προσανατολισμό. Είναι πιο αυστηρή. Για παράδειγμα, τα προϊόντα της υψηλότερης κατηγορίας Α +++ θα μπορούσαν να ταξινομηθούν εκ νέου μέχρι την κατηγορία Γ. Επί του παρόντος, ακόμη και οι κατηγορίες Α και Β είναι σχεδόν άδειες, γεγονός που δημιουργεί χώρο για άλλους καινοτόμους πόρους στο μέλλον.
Το προϊόν δεν φέρει την ενεργειακή ετικέτα
Σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν θα βρείτε την ενεργειακή ετικέτα σε όλα τα φωτιστικά. Ισχύει για τις ακόλουθες περιπτώσεις:
Φωτιστικά χωρίς πηγή φωτός. Όταν αγοράζετε ένα κρεμαστό φωτιστικό, μια λάμπα και άλλα φωτιστικά χωρίς πηγή φωτός, δεν θα υπάρχει ενεργειακή ετικέτα. Η κατανάλωση ενέργειας του φωτιστικού προκύπτει από την πηγή φωτός που χρησιμοποιεί ο ίδιος ο πελάτης στο φωτιστικό.
Η πηγή φωτός μπορεί να αφαιρεθεί. Αυτά είναι φωτιστικά με πηγή φωτός που μπορεί να αντικατασταθεί. Μπορείτε να βρείτε την ενεργειακή κλάση στις οδηγίες χρήσης και ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη πηγή φωτός.
Η πηγή φωτός δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Αυτό σημαίνει ότι το φωτιστικό περιλαμβάνει μια πηγή φωτός που αποτελεί σταθερό μέρος του φωτιστικού. Για παράδειγμα, ταινίες LED. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να βρείτε την ενεργειακή απόδοση στις οδηγίες και ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη πηγή φωτός.
Άλλες εξαιρέσεις. Άλλες εξαιρέσεις που δεν διαθέτουν ενεργειακή ετικέτα αποτελούν, για παράδειγμα, οι φακοί που λειτουργούν με μπαταρίες, ειδικές τεχνολογικές πηγές φωτός, πηγές φωτός για μηχανοκίνητα οχήματα ή πολύχρωμες πηγές φωτός (χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και άλλα μικρά διακοσμητικά αντικείμενα).