Πώς να επιλέξετε τη σωστή θερμοκρασία χρώματος σε φωτεινές πηγές; | Fotisti kosmos

Δωρεάν αποστολή πάνω από 70 €

60 ημέρες πολιτική επιστροφής

Συμβουλές εμπειρογνωμόνων

+30 2311320445

Σύνδεση / Εγγραφή

0

0,00

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο.

Αγοράστε περισσότερα για #τιμή# και θα έχετε ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ."

Πώς να επιλέξετε τη σωστή θερμοκρασία χρώματος σε φωτεινές πηγές;

Ζωή

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Πηγές φωτισμού

Κατά την επιλογή ενός φωτιστικού, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο το οικονομικό κομμάτι, δηλαδή να προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Εξίσου σημαντικό είναι το φωτιστικό που επιλέξαμε να μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε. Συνεπώς, βασικό κριτήριο επιλογής είναι η θερμοκρασία του εκπεμπόμενου χρώματος. Χάριν σαφήνειας, η θερμοκρασία χρώματος χωρίζεται σε τρεις βασικούς τύπους: θερμό λευκό, ψυχρό λευκό και φως ημέρας.

Θερμό λευκό για στιγμές χαλάρωσης


Για την πλειονότητα των ανθρώπων, το πιο ευχάριστο και πιο συνηθισμένο είναι το θερμό λευκό χρώμα, το οποίο διαθέτει μια ελαφρώς κιτρινωπή απόχρωση. Οι τυπικοί λαμπτήρες, οι λαμπτήρες αλογόνου, οι πιο ακριβοί λαμπτήρες φθορισμού, όπως επίσης και οι λαμπτήρες LED εκπέμπουν τον συγκεκριμένο τύπο φωτός. Ωστόσο, στους λαμπτήρες LED, υπάρχει η τάση να χρησιμοποιείται ελαφρώς πιο λευκό φως συγκριτικά με τους τυπικούς λαμπτήρες. Γι' αυτό τον λόγο, οι  λαμπτήρες LED πλησιάζουν περισσότερο στο φως ημέρας και συνιστούν καλύτερη επιλογή, αφού το κίτρινο φως δεν κάνει καλό στα μάτια. Το θερμό λευκό συνιστάται για φωτιστικά τα οποία εγκαθίστανται σε δωμάτια που προορίζονται για χαλάρωση και όπου το ζητούμενο είναι να αισθανόμαστε άνετα, όπως υπνοδωμάτια, καθιστικά και παιδικά δωμάτια.
 

 

Φως ημέρας για διάφορες δραστηριότητες

Οι πηγές που εκπέμπουν φως σε θερμοκρασία χρώματος ημέρας (πολλές φορές ορίζεται και ως ουδέτερο λευκό) χρησιμοποιούνται συνήθως για οικιακή χρήση. Η λευκή απόχρωση φωτός είναι κατάλληλη για χώρους όπου κάνουμε κάποια δραστηριότητα και όπου χρειαζόμαστε "καλή ορατότητα" χωρίς την ενοχλητική κίτρινη απόχρωση. Οι φωτεινές πηγές αυτού του είδους συνιστώνται για κουζίνες, μπάνια, διαδρόμους, παιδικά δωμάτια και γραφεία.
 

 

 
Ψυχρό λευκό για το εργασιακό περιβάλλον
 
Ο τρίτος τύπος είναι οι φωτεινές πηγές με ψυχρό λευκό χρώμα, οι οποίες εκπέμπουν πολύ λαμπερό, δυνατό φως. Αυτή η θερμοκρασία χρώματος διαθέτει μερικές φορές γαλαζωπή απόχρωση, η οποία λειτουργεί υποστηρικτικά για τα μάτια, τα οποία δεν κουράζονται τόσο έντονα (συνιστάται για εργασία σε υπολογιστή). Οι φωτεινές πηγές με θερμοκρασία ψυχρού λευκού χρώματος συνήθως απαντώνται σε αναγνωστήρια, γραφεία, επαγγελματικούς χώρους και βιομηχανικές αίθουσες. Η συγκεκριμένη θερμοκρασία χρώματος είναι επίσης χρήσιμη σε σκοτεινά δωμάτια, όπως κελάρια και σοφίτες.
 

Τα Κέλβιν (K) καθορίζουν τη θερμοκρασία χρώματος

 
Μήπως αναρωτιέστε πώς μπορείτε να διαπιστώσετε σε ποια κατηγορία χρώματος θερμοκρασίας ανήκει μια συγκεκριμένη φωτεινή πηγή; Για να κάνετε σωστή κατηγοριοποίηση, είναι αναγκαίο να γνωρίζετε πόσα Kelvin διαθέτει η εκάστοτε φωτεινή πηγή και ποια είναι η «χρωματικότητα» της. Οι πληροφορίες σχετικά με τα Kelvin πρέπει να αναγράφονται στο κουτί κάθε προϊόντος. Εδώ ισχύει ένας απλός εμπειρικός κανόνας, όσο περισσότερα Kelvin, τόσο πιο λευκό ή γαλαζωπό θα είναι το εκπεμπόμενο φως.
 
Όσον αφορά τη θερμοκρασία του χρώματος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα του Ολλανδού φυσικού Andries Kruithof. Πρόκειται για το άτομο που ανακάλυψε τη σχέση ανάμεσα στη θερμοκρασία χρώματος μιας φωτεινής πηγής και της έντασης φωτισμού. Σύμφωνα μ' αυτόν, οι άνθρωποι επιλέγουν θερμό φως σε χώρους όπου προτιμούν χαμηλή στάθμη φωτισμού, ενώ καθώς αυξάνονται οι ανάγκες για πιο έντονο φωτισμό, επιλέγουν φωτεινές πηγές με περισσότερα Kelvin. Σε ένταση της τάξης των 20 lx, το φως με θερμοκρασία χρώματος περίπου 2000 K θεωρήθηκε η καλύτερη επιλογή, ενώ σε τιμές άνω των 300 lx το φως με περισσότερα από 4000 K θεωρήθηκε το καλύτερο.

Autor článku:

Ζωή
Ζωή Ειδικός στην εξυπηρέτηση πελατών

H Ζωή δεν ειδικεύεται μόνο στην εξυπηρέτηση πελατών, αλλά είναι ταυτόχρονα και λάτρης των μοντέρνων φωτιστικών με τεχνολογία LED. Στα άρθρα της θα βρείτε συμβουλές για το πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια ή τρόπους για την επιλογή του σωστού λαμπτήρα. Υπάρχoυν επίσης διάφορες υποδείξεις και κόλπα, έτσι ώστε να φωταγωγήσετε τέλεια το σπίτι και τον κήπο σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ προϊόντα