Τι είναι η φωτεινή ροή και η ένταση φωτισμού; | Fotisti kosmos
Levý banner
Pravý banner
Μενού


0 0,00
Αγοράστε 70 περισσότερα και λάβετε ΔΩΡΕΑΝ αποστολή .
Κατηγορία

Τι είναι η φωτεινή ροή και η ένταση φωτισμού;

Πηγές φωτισμού
ΖωήΖωή

Απάντηση:

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό όταν ψάχνετε την κατάλληλη φωτεινή πηγή είναι η φωτεινή ροή. Αυτή συνήθως αναγράφεται στο κουτί του προϊόντος και υποδηλώνει τη συνολική ποσότητα φωτός που εκπέμπει προς όλες τις κατευθύνσεις σε ένα δευτερόλεπτο.

Όταν αγοράζετε λαμπτήρες, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας την ένταση φωτισμού, η οποία εκφράζεται κατά κύριο λόγο από τη φωτεινή ροή σε λούμεν (lm). Η συγκεκριμένη μονάδα μέτρησης αναγράφεται πάνω στη συσκευασία του λαμπτήρα και η εκάστοτε τιμή υποδηλώνει πόσο φωτίζει η συγκεκριμένη φωτεινή πηγή. Οι λαμπτήρες βολφραμίου διαθέτουν φωτεινή ροή περίπου 13,5 lm/W. Για τους λαμπτήρες LED, αυτή κυμαίνεται μεταξύ 30-110 lm / W. Ωστόσο, ο αριθμός σε Βατ (Watt) δεν είναι ευθέως ανάλογος με τη φωτεινότητα ενός λαμπτήρα LED. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να βασίζονται σ' αυτό τον αριθμό για να προσδιορίσουν τη φωτεινότητα ενός λαμπτήρα LED, όπως γίνεται συνήθως με τους τυπικούς λαμπτήρες που κυκλοφορούν στην αγορά. Η ισχύς εισόδου ενός λαμπτήρα LED εξαρτάται από τον αριθμό των φωτοδιόδων και τη φωτεινότητα τους, καθώς επίσης και από τη θερμοκρασία του χρώματος. 
 
                                                                            
 
 
Φωτεινή ροή
 
Η φωτεινή ροή αποτελεί ένα βασικό μέγεθος, το οποίο θα πρέπει να προσέχετε ιδιαιτέρως. Αυτή υποδηλώνει τη φωτεινή ενέργεια που εκπέμπεται από μια φωτεινή πηγή σε ένα δευτερόλεπτο, συνεπώς εκφράζει την εκπεμπόμενη φωτεινή ισχύ.Τυπικός λαμπτήρας Λαμπτήρας αλογόνου Λαμπτήρας εξοικονόμησης ενέργειας  Λαμπτήρας LED Φωτεινή ροή          
 25 W 25 W  5 W  3 W  210 - 204 lm 
 40 W 40 W  9 W  5 W  400 - 450 lm
 60 W 60 W 13 W  9 W  700 - 740 lm 
 100 W 100 W  22 W  15 W  1300 - 1500 lm 
 

Το γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου η φωτεινή ροή ενός λαμπτήρα μειώνεται δεν είναι κάτι καινούριο. Η φωτεινή ροή ελαττώνεται σχεδόν σε όλες τις φωτεινές πηγές, ανεξάρτητα από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους. Καθόλη τη διάρκεια ζωής ενός συμπαγούς λαμπτήρα, η φωτεινή ροή πέφτει στο 30% της αρχικής τιμής. Στους λαμπτήρες LED, αυτή μειώνεται στο 70% της αρχικής τιμής κατά το τέλος της ωφέλιμης ζωής τους. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας λαμπτήρας LED δεν πρέπει να θερμαίνεται, δεδομένου ότι θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 70° ελαττώνουν τον χρόνο ζωής του. Αυξημένες θερμοκρασίες μπορεί να προκληθούν λόγω κακής κατασκευής, όπως επίσης από ακατάλληλη τοποθέτηση. Για παράδειγμα, μην χρησιμοποιείτε συνδυαστικά έναν λαμπτήρα LED με λαμπτήρα διαφορετικού τύπου κάτω από το ίδιο αμπαζούρ. 
Καλό θα ήταν επίσης να ελέγχετε εάν η καθορισμένη φωτεινή ροή είναι άμεσα διαθέσιμη ή αν επιτυγχάνεται σταδιακά. Οι λαμπτήρες LED παρέχουν τη συνολική φωτεινή ισχύ αμέσως, σε αντίθεση με τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορίου οι οποίοι χρειάζονται μερικά λεπτά μέχρι να αποδώσουν στο μέγιστο. Γι' αυτό, οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορίου δεν είναι κατάλληλοι για δωμάτια όπου αναβοσβήνετε συχνά τα φωτιστικά. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η διαρκής ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των φωτιστικών μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη διάρκεια ζωής τους.
 
 
                                                                          
 
 
Ένταση φωτισμού
  
Η ένταση του φωτισμού συνιστά το κομμάτι της φωτεινής ροής που πέφτει σε μια επιφάνεια, ανά μονάδα επιφάνειας. Αυτή εξαρτάται από τη φωτεινή ροή της πηγής, τη γωνία δέσμης, καθώς επίσης από την απόσταση της μετρούμενης περιοχής από τη φωτεινή πηγή.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική μονάδα η οποία μπορεί εύκολα να μετρηθεί με έναν μετρητή lux (φωτόμετρο). Οι τιμές της φωτεινής έντασης για συγκεκριμένα δωμάτια παρατίθενται στον ακόλουθο πίνακα:

 
 
 Τύπος δωματίου, εργασίας ή δραστηριότητας Ένταση φωτισμού (lx)
 Σκάλα 30
 Χωλ/Διάδρομος 70 
 Μπάνιο/τουαλέτα 150 
 Κουζίνα, καθιστικό και τραπεζαρία 250 - 350 
 Φωτιστικά για ανάγνωση, γράψιμο και μικροδουλειές 500 
 
Η μονάδα φωτισμού είναι το lux (lx), η οποία συνιστά το φως που παράγεται από φωτεινή ροή 1 lm η οποία πέφτει σε μια περιοχή με εμβαδόν 1m². Ωστόσο, η φωτεινή ένταση καθορίζεται επίσης από την απόσταση της φωτεινής πηγή από τη φωτίζουσα επιφάνεια (όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση, τόσο περισσότερα lumens χρειάζονται), από τη γωνία/διεύθυνση των ακτινών φωτός που πέφτουν (όσο μικρότερη είναι η γωνία πρόσπτωσης, τόσο πιο αδύναμος είναι ο φωτισμός). Όταν λοιπόν αγοράζετε μια φωτεινή πηγή, συνιστάται να ελέγχετε τον αριθμό των λούμεν (lm), ο οποίος αναγράφεται στο κουτί του λαμπτήρα. Ο αριθμός των λούμεν είναι μια μονάδα μέτρησης της φωτεινότητας, η οποία υποδηλώνει τη συνολική ποσότητα φωτός που εκπέμπεται από τη φωτεινή πηγή προς όλες τις κατευθύνσεις σε ένα δευτερόλεπτο.

Autor článku:

Ζωή
Ζωή Ειδικός στην εξυπηρέτηση πελατών

H Ζωή δεν ειδικεύεται μόνο στην εξυπηρέτηση πελατών, αλλά είναι ταυτόχρονα και λάτρης των μοντέρνων φωτιστικών με τεχνολογία LED. Στα άρθρα της θα βρείτε συμβουλές για το πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια ή τρόπους για την επιλογή του σωστού λαμπτήρα. Υπάρχoυν επίσης διάφορες υποδείξεις και κόλπα, έτσι ώστε να φωταγωγήσετε τέλεια το σπίτι και τον κήπο σας.

Ρωτήστε ό,τι θέλετε

Ζωή Αλεξίου

Θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε και να λύσετε κάθε τεχνικό πρόβλημα.

2311320445Δευτέρα - Παρασκευή, 7π.μ. - 3:30 μ.μ.

Ρωτήστε

ΣΧΕΤΙΚΑ προϊόντα

Brilagi - LED Φωτιστικό σποτ MIA 1xGU10/30W/230V 84x80 mm μαύρο
Brilagi - LED Φωτιστικό σποτ MIA 1xGU10/30W/230V 84x80 mm μαύροBrilagi - LED Φωτιστικό σποτ MIA 1xGU10/30W/230V 84x80 mm λευκό
Ειδική προσφοράSpřažené zboží
-19%

Brilagi - LED Φωτιστικό σποτ MIA 1xGU10/30W/230V 84x80 mm μαύρο

  • Δώρο με ένα προϊόνΛαμπτήρας LED ECOLINE GU10/6W/230V 4000K - Brilagi

    2,59

15,90

12,90
50 τμχ και άνω
- διαθέσιμο προς πώληση
τμχ

BG0594

Πνευματικά Δικαιώματα © 1993 – 2024 Donoci®. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώµατο. Πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων. i