Τι σημαίνει προστασία IP ενός φωτιστικού; | Fotisti kosmos

Δωρεάν αποστολή πάνω από 70 €

60 ημέρες πολιτική επιστροφής

Συμβουλές εμπειρογνωμόνων

+30 2311320445

Σύνδεση / Εγγραφή

0

0,00

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο.

Αγοράστε περισσότερα για #τιμή# και θα έχετε ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ."

Τι σημαίνει προστασία IP ενός φωτιστικού;

Ζωή

Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
Μπάνιο

Ο δείκτης IP (πρότυπο προστασίας έναντι εισχώρησης) είναι ο βαθμός προστασίας από την εισχώρηση υγρών και στερεών αντικειμένων.

Ο δείκτης προστασίας IP αποτελείται από δύο ψηφία


Σκοπεύετε να αγοράσετε φωτιστικά για το καινούριο διαμέρισμά σας ή ανακαινίζετε το ήδη υπάρχον; Μήπως οι κωδικοί ΙP22, IP44 κτλ. σας μπερδεύουν; Εάν σας μοιάζουν περισσότερο με έναν καινούριο Κώδικα Μορς, μην ανησυχείτε γιατί συμβαίνει σε όλους... Η πλειονότητα των ανθρώπων που αγοράζουν καινούρια φωτιστικά για την κουζίνα ή το καθιστικό τους, συχνά αγνοούν τη σημασία όλων εκείνων των κωδικών και των ψηφίων που υπάρχουν στην περιγραφή προϊόντος. Αρκετά συχνά, ακόμα και οι πωλητές, όπως για παράδειγμα σε υπεραγορές, δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι σημαίνουν στην πραγματικότητα αυτοί οι κωδικοί. Επιτρέψτε μας λοιπόν να σας εξηγήσουμε τα πάντα και να σας κατατοπίσουμε πλήρως επί του θέματος.
 
 
Tα γράμματα IP προέρχονται από το αγγλικό ακρωνύμιο "προστασία έναντι εισχώρησης".  Τα ψηφία που ακολουθούν υποδηλώνουν το επίπεδο προστασίας. Ενώνοντας το ακρωνύμιο που προαναφέραμε με τα ψηφία, έχουμε έναν δείκτη ανθεκτικότητας μιας συγκεκριμένης ηλεκτρικής συσκευής έναντι εισχώρησης υγρών ή στερεών αντικειμένων. Με άλλα λόγια, η εν λόγω προστασία δεν επιτρέπει να εισχωρήσουν στο φωτιστικό μέλη του σώματος, κινούμενα μικρά αντικείμενα, ξένα σώματα, σκόνη, νερό κτλ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο βαθμός προστασίας ενός φωτιστικού συμβολίζεται με δύο ή τρία ψηφία και προσφάτως επίσης με γράμματα. Τύποι προστασίας
 
Το πρώτο ψηφίο υποδηλώνει προστασία έναντι εισχώρησης στερεών αντικειμένων ή υλικών.

Το δεύτερο ψηφίο υποδηλώνει προστασία έναντι εισχώρησης υγρών (νερό).

Tο τρίτο ψηφίο υποδηλώνει προστασία έναντι μηχανικών κρούσεων.
Ωστόσο, το τρίτο ψηφίο και τα γράμματα δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά.
 
 
Στις περισσότερες περιπτώσεις, γίνεται χρήση δύο ψηφίων. Για παράδειγμα, εάν ένα φωτιστικό φέρει την ένδειξη IP24, το πρώτο ψηφίο (2) υποδηλώνει το βαθμό προστασίας έναντι εισχώρησης στερεών αντικειμένων ή υλικών και το δεύτερο ψηφίο (4) το βαθμό προστασίας έναντι εισχώρησης νερού. Η προστασία έναντι εισχώρησης θα πρέπει να αναγράφεται πάντοτε στις τεχνικές προδιαγραφές του εκάστοτε προϊόντος.
  
 
Μπορεί επίσης να συναντήσετε το δεύτερο πιο συνηθισμένο ακρωνύμιο, π.χ. IP x2. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένα γράμμα x χρησιμοποιείται αντί του ψηφίου που υποδηλώνει το βαθμό προστασίας έναντι εισχώρησης στερεών αντικειμένων ή υλικών. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι πολλές φορές ο κατασκευαστής αναφέρει το βαθμό προστασίας του φωτιστικού μόνο για μία κλάση προστασίας. Συνεπώς, γνωρίζετε ότι το φωτιστικό προστατεύεται από τον νερό, αλλά δεν γνωρίζετε εάν προστατεύεται επίσης από την εισχώρηση στερεών αντικειμένων. Σε τέτοια περίπτωση, η μόνη σας επιλογή είναι να επικοινωνήσετε απευθείας με τον κατασκευαστή και να ρωτήσετε το βαθμό προστασίας έναντι εισχώρησης στερεών αντικειμένων.
  
 


  
IP - Οι βαθμοί Προστασίας Έναντι Εισχώρησης στερεών αντικειμένων και επαφής με επικίνδυνα σωματίδια συμβολίζονται με το πρώτο ψηφίο: 


 • IP 0x – Καμία προστασία.
 • IP 1x – Προστασία από στερεά αντικείμενα μεγαλύτερα των 50 mm (π.χ. τυχαία επαφή με το χέρι).
 • IP 2x – Προστασία από στερεά αντικείμενα μεγαλύτερα των 12,5 mm (π.χ δάχτυλα).
 • IP 3x – Προστασία από στερεά αντικείμενα μεγαλύτερα των 2,5 mm (π.χ. εργαλεία και καλώδια).
 • IP 4x – Προστασία από στερεά αντικείμενα μεγαλύτερα του 1 mm (π.χ λεπτά καλώδια).
 • IP 5x – Προστασία από επαφή με ένα καλώδιο και προστασία από τη σκόνη - περιορισμένη εισχώρηση.
 • IP 6x Απόλυτα προστατευμένο από τη σκόνη.  
 
IP – Οι βαθμοί Προστασίας Έναντι Εισχώρησης νερού συμβολίζονται με το δεύτερο ψηφίο:
 • IP x0 Καμία προστασία 
 • IP x1 Προστασία από σταγόνες νερού που πέφτουν κατακόρυφα
 • IP x2 Προστασία από άμεσους ψεκασμούς νερού έως 15° από κατακόρυφα
 • IP x3 Προστασία από άμεσους ψεκασμούς νερού έως 60° από κατακόρυφα
 • IP x4 Προστασία από νερό που ψεκάζεται από όλες τις κατευθύνσεις
 • IP x5 Προστασία από δέσμες νερού χαμηλής πίεσης από όλες τις κατευθύνσεις
 • IP x6 Προστασία από προσωρινή πλημμύρα νερού
 • IP x7 Προστασία από προσωρινή εμβύθιση σε νερό (15 εκ. έως 1 μέτρο βάθος)
 • IP x8 Προστασία από εμβύθιση σε νερό, ο εξοπλισμός είναι κατάλληλος για συνεχή βύθιση στο νερό 
 • IP x9 Προστασία από δέσμες νερού υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας
 •  
  Για παράδειγμα, ένα φωτιστικό με δείκτη ΙΡ44 διαθέτει προστασία από εισχώρηση στερεών ξένων αντικειμένων μεγαλύτερων του 1 mm και επίσης προστασίας από νερό που ψεκάζεται απ' όλες τις κατευθύνσεις. Χάρη στην προστασία από ψεκασμούς νερού, αυτό είναι κατάλληλο για τοποθέτηση σε κάποιο μπάνιο. Ωστόσο, δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε το φωτιστικό σε όποιο σημείο θέλετε και ο λόγος είναι ότι χρειάζεται να ληφθούν υπόψη οι ζώνες ασφαλείας που υπάρχουν σε κάθε μπάνιο.

  Autor článku:

  Ζωή
  Ζωή Ειδικός στην εξυπηρέτηση πελατών

  H Ζωή δεν ειδικεύεται μόνο στην εξυπηρέτηση πελατών, αλλά είναι ταυτόχρονα και λάτρης των μοντέρνων φωτιστικών με τεχνολογία LED. Στα άρθρα της θα βρείτε συμβουλές για το πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια ή τρόπους για την επιλογή του σωστού λαμπτήρα. Υπάρχoυν επίσης διάφορες υποδείξεις και κόλπα, έτσι ώστε να φωταγωγήσετε τέλεια το σπίτι και τον κήπο σας.

  ΣΧΕΤΙΚΑ προϊόντα