Δείκτης CRI; Όσο πιο ψηλά τόσο το καλύτερο! | Fotisti kosmos
Levý banner
Pravý banner
Μενού


0 0,00
Αγοράστε 70 περισσότερα και λάβετε ΔΩΡΕΑΝ αποστολή .
Κατηγορία

Δείκτης CRI; Όσο πιο ψηλά τόσο το καλύτερο!

Σχετικά με τις πηγές φωτισμού

Ζωή

Μια σημαντική και συχνά υποτιμημένη παράμετρος είναι ο δείκτης χρωματικής απόδοσης. Ονομάζεται CRI (δείκτης απόδοσης χρώματος), που μερικές φορές αναφέρεται ως Ra.

Δείκτης CRI; Όσο πιο υψηλός τόσο το καλύτερο!

Αν έχετε παραβλέψει αυτή την παράμετρο, είναι η ευκαιρία με αυτό το άρθρο να την γνωρίσετε καλύτερα τώρα, γιατί μπορεί να σας βοηθήσει πολύ κατά την επιλογή του ιδανικού φωτισμού.

Η τιμή του δείκτη μπορεί να είναι σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το εκατό, όπου CRI = 100 υποδηλώνει μια απόλυτα ακριβή χρωματική απόδοση, που αντιστοιχεί στο έντονο φως της ημέρας. Αντίστοιχα, οι χαμηλές τιμές μπορούν να παραμορφώσουν εντελώς τα χρώματα.


 Index CRI

Οι πηγές φωτός με υψηλό δείκτη CRI χρησιμοποιούνται οπουδήποτε απαιτείται ακριβής αναπαράσταση των χρωμάτων, π.χ. στην παραγωγή, την υγειονομική περίθαλψη, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, τις κουζίνες, τα καταστήματα κ.λπ. Εκτός από την πρακτική χρήση, ο CRI μπορεί να επηρεάσει και την ψυχολογία μας. Σε ένα δωμάτιο που φωτίζεται με μια πηγή που έχει χαμηλό CRI, μπορεί να αισθανόμαστε περίεργα σε σχέση με ένα δωμάτιο που είναι καλά φωτισμένο. Οι άνθρωποι που έχουν φως με χαμηλό CRI μπορεί να φαίνονται πιο κουρασμένοι ή άρρωστοι, τα φαγητά με άτονη απόχρωση και γκριζωπά. Αλλά οι υψηλές τιμές CRI μπορούν να προσθέσουν επίσης πόντους και στην ελκυστικότητα.

Όταν αγοράζετε φωτιστικά, ο παράγοντας αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον φωτισμό του μπάνιου ή της κουζίνας. Ο ποιοτικός φωτισμός στο μπάνιο θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τις γυναίκες όταν κάνουν το μακιγιάζ τους, ενώ στην κουζίνα θα βλέπετε τα τρόφιμα στα σωστά χρώματα. Έτσι θα μπορείτε εύκολα να διακρίνετε τα φρέσκα τρόφιμα από εκείνα που δεν είναι πια τόσο φρέσκα. Για παράδειγμα, ποιες φράουλες σας φαίνονται πιο ελκυστικές;


 Index CRI
 

Αυτές τις μέρες, οι περισσότεροι από τους προσφερόμενους λαμπτήρες CRI έχουν ήδη δείκτη άνω του 80, ο οποίος θεωρείται γενικά ως ποιοτική χρωματική απόδοση. Ορισμένοι κατασκευαστές προσφέρουν λαμπτήρες ειδικού τύπου με CRI = 100.

 

Ακολουθεί ένας πίνακας με τις τιμές CRI για τους επιμέρους τύπους πηγών φωτός. Όμως αυτοί είναι μόνο ενδεικτικοί αριθμοί, καθώς κάθε κατασκευαστής μπορεί να έχει ορίσει διαφορετικά αυτές τις τιμές για τους λαμπτήρες του. Σε γενικές γραμμές, οι κλασικοί λαμπτήρες πυράκτωσης και αλογόνου έχουν την καλύτερη χρωματική απόδοση. Στην αγορά πλέον εμφανίζονται επίσης λαμπτήρες LED, οι οποίοι έχουν πολύ καλή χρωματική απόδοση.


Τύπος πηγής φωτός


Κατανάλωση ενέργειας (W)

CRI

Κλασσικός λαμπτήρας

25 - 100

100

Λαμπτήρας αλογόνου

20 - 300

100

Γραμμικός λαμπτήρας φθορίου

14 - 80

80 - 98

Συμπαγής λαμπτήρας φθορίου

5 - 80

80 - 90

Λαμπτήρας μεταλλικών αλογονιδίων

20 - 2000

65 - 90

Λαμπτήρας νατρίου

υψηλής πίεσης

50 - 1000

24

Λαμπτήρας νατρίου

χαμηλής πίεσης

18 - 180

10 - 20

Λαμπτήρας

επαγωγής χωρίς ηλεκτρόδια

35 - 300

80

LEDs

0.01 - 3

70 - 90

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο δείκτης χρωματικής απόδοσης είναι μόνο μία από τις παραμέτρους που επηρεάζουν τη συνολική απόδοση φωτός. Το φως που προκύπτει εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους, όπως η θερμοκρασία χρώματος ή η φωτεινή ροή, αλλά και από την επιλογή της κατάλληλης απόχρωσης. Για την ακριβέστερη απόδοση των χρωμάτων, συνιστάται η χρήση λαμπτήρων με θερμοκρασία χρώματος περίπου 4000 Kelvin, οι οποίοι λάμπουν με ουδέτερο λευκό φως και έτσι ελαχιστοποιούν το χρώμα των φωτιζόμενων αντικειμένων. Για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα φωτισμού, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε αυτές τις παραμέτρους και να τις χρησιμοποιείτε κατάλληλα.

Autor článku:

Ζωή
Ζωή Ειδικός στην εξυπηρέτηση πελατών

H Ζωή δεν ειδικεύεται μόνο στην εξυπηρέτηση πελατών, αλλά είναι ταυτόχρονα και λάτρης των μοντέρνων φωτιστικών με τεχνολογία LED. Στα άρθρα της θα βρείτε συμβουλές για το πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια ή τρόπους για την επιλογή του σωστού λαμπτήρα. Υπάρχoυν επίσης διάφορες υποδείξεις και κόλπα, έτσι ώστε να φωταγωγήσετε τέλεια το σπίτι και τον κήπο σας.

Ρωτήστε ό,τι θέλετε

Ζωή Αλεξίου

Θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε και να λύσετε κάθε τεχνικό πρόβλημα.

2311320445Δευτέρα - Παρασκευή, 7π.μ. - 3:30 μ.μ.

Ρωτήστε

Πνευματικά Δικαιώματα © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o., Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώµατο. Πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων. i